Jaki wybra膰 gin do Negroni?

Gin przez wiele os贸b uznawany jest za 鈥渢rudny鈥 alkohol. Nie wiadomo, z czym i jak go pi膰, bo specyficzny smak jest dla wielu nie do prze艂kni臋cia. No, chyba 偶e w drinku np. w Negroni. Odpowiednio dobrany gin do Negroni sprawia, 偶e ten przekornie ciekawy alkohol pokazuje swoje prawdziwe oblicze i interesuj膮cy charakter.

Czy da si臋 wypi膰 gin saut茅? Hmm, oczywi艣cie, 偶e si臋 da i niekt贸rzy to lubi膮, ale wystarczy kilka kostek lodu i ostro艣膰 ginu znika. Jednak bez w膮tpienia gin to kr贸l koktajli. Jest baz膮 dla tak wielu drink贸w, 偶e trudno je policzy膰. Od klasyk贸w takich jak Negroni czy Vesper Martini a偶 po najr贸偶niejsze wariacje miksologii.

Sekret ginu tkwi w jego smaku 鈥 nie da si臋 go chyba pomyli膰 z 偶adnym innym alkoholem. Pewnie ka偶dy wie, 偶e jest to spirytus aromatyzowany ja艂owcem, dlatego niekt贸rzy nazywaj膮 gin ja艂owc贸wk膮. Opr贸cz g艂贸wnego elementu poszczeg贸lni producenci dodaj膮 jeszcze inne sk艂adniki pochodzenia ro艣linnego 鈥 zio艂a, owoce itd.; wszystko po to, aby otrzyma膰 dosy膰 rze艣ki, cierpko-gorzki i zio艂owy trunek.

R贸偶ne oblicza ja艂owca

Nie b臋d臋 rozk艂ada膰 ginu na czynniki pierwsze, wnika膰 w jego histori臋 ani w technologi臋 produkcji. Chc臋 po prostu pokaza膰, kt贸ry gin do Negroni w jego klasycznym wydaniu pasuje najlepiej. Podkre艣lam 鈥 klasycznego!! Rzecz jasna, gdy zaczynamy bawi膰 si臋 w miksologa, to poszukujemy nowych kombinacji oraz innowacyjnych aromat贸w i smak贸w.

W telegraficznym skr贸cie 鈥 wyr贸偶niamy r贸偶ne rodzaje gin贸w, ale najpopularniejsze to:

  • Distilled gin
  • London dry gin聽
  • Plymouth Gin
  • Old Tom

Najbardziej klasycznym z nich jest London Dry Gin i to w艂a艣nie TEN RODZAJ polecam jako gin do Negroni.聽

London Dry Gin to w moim przekonaniu kwintesencja ginu. Kt贸r膮kolwiek mark臋 鈥渓ondy艅czyka鈥 nie kupimy, to mamy pewno艣膰, 偶e b臋dzie wytrawnie oraz 艣wie偶o i rze艣ko. Wynika to z w du偶ej mierze ze sposobu produkcji (podw贸jna destylacja) oraz z zakazu dodawania do spirytusu jakichkolwiek polepszaczy smaku.聽聽

Sercem London Dry Gin jest rzecz jasna spirytus (najcz臋艣ciej zbo偶owy) i ja艂owiec, ale ka偶dy producent ma swoj膮 w艂asn膮 mieszank臋 zi贸艂 i przypraw, kt贸re dodaje na etapie destylacji. W艣r贸d nich mo偶na znale藕膰 m.in. kolendr臋, any偶, lukrecj臋, ale i migda艂y czy sk贸rk臋 pomara艅czy i cytryny. Wszystko po to, aby w zapachu gin by艂 aromatyczny, a na podniebieniu gorzkawy i cierpki.聽

London Dry Gin do Negroni

Do klasycznego Negroni po prostu nie wypada u偶ywa膰 innego ginu ni偶 r贸wnie klasyczny London Dry. I nie chodzi tu bynajmniej o jakie艣 niepisane zasady. Za tym maria偶em przemawia zupe艂nie co艣 innego, bardzo prozaicznego.

London Dry po prostu najlepiej komponuje si臋 z pozosta艂ymi sk艂adnikami Negroni. Sorry, taki mamy klimat. Nie ma co kombinowa膰, taka jest rzeczywisto艣膰. Wytrawno艣膰 London Dry Gin do negroni 艣wietnie kontruje s艂odycz wermutu, a do tego dochodzi gorzki smak Campari.

Trzy elementy, kt贸re wzajemnie na siebie dzia艂aj膮, walcz膮 ze sob膮, ale i uzupe艂niaj膮 w harmonii.

W klasycznej wersji Negroni trudno wyobrazi膰 sobie jako sk艂adnik gin infuzowany np. truskawkami czy porzeczk膮. To ca艂kowicie zabija ducha tradycyjnego koktajlu o ponad 100-letniej historii. Je艣li nie macie akurat pod r臋k膮 鈥渓ondy艅czyka鈥, to w ostateczno艣ci u偶yjcie distilled dry gin. Wa偶ne, 偶eby nie by艂a to 偶adna aromatyzowana i dos艂adzana ja艂owc贸wka, ale wytrawny i zio艂owy alkohol. Bo od tego w艂a艣nie zacz臋艂a si臋 historia Negroni ponad wiek temu.

Z ciekawostek na koniec powiem, 偶e mimo i偶 nie ma to wi臋kszego znaczenia to wielu 艣wietnych barman贸w, kt贸rych pozna艂am w okresie mojej pracy w gastronomii zaczyna艂o miksowanie w艂a艣nie od precyzyjnie odmierzonej ilo艣ci ginu do Negroni.

Blisko
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Blisko