Klasyczny drink Negroni jest stosunkowo prosto przygotować.
Nie daj się jednak zwieść. Przygotowanie perfekcyjnego drinka Negroni wymaga starania, a w procesie istotny jest każdy detal. Jak to mówią: diabeł tkwi w szczegółach. Mamy dla Ciebie przepis, który uczyni twoje kolejne negroni drink iem kompletnym, pełnym unikalnego aromatu i smaku. Zachwycisz nim miłośników klasyki aperitifu, a tym którzy spróbują go poraz pierwszy na długo zapadnie w pamięć.

Negroni Classic
Equipment
- Szklanica barmańska
- Strainer
- Długa łyżka
Ingredients
- ⅓ Campari
- ⅓ Gin London Dry
- ⅓ Wermuth Rosso
- 1 Duża bryła lodu
- 1 Skórka pomarańczy
Instructions
- Zacznij od schłodzenia szklanki, w której będziesz serwował Negroni. W tym celu wypełnij szklaneczkę lodem, zalej zimną wodą i odstaw na chwilę na bok.
- Do osobnego, większego szklanego naczynia wrzuć kilka kostek lodu i wlej każdy ze składowych alkoholi.
- Mieszaj przynajmniej 30 sekund z pomocą długiej łyżki lub mieszadła.
- Międzyczasie opróżnij szklankę z lodu i wody – ich rolą jest wyłącznie schłodzenie naczynia.
- Do schłodzonej szklanki włóż świeży lód – najlepiej do Negroni sprawdza się duża bryła lub kula lodu, ale jeśli takiej nie masz to kilka kostek lodu załatwi sprawę.
- Używając strainera (barmańskiego sita) przelej zawartość naczynia do schłodzonej przez szklanki z lodem.
- Skórkę pomarańczy wielkości kciuka skręć jej zewnętrzną, pomarańczową stroną nad gotowym Negroni – tak jakbyś zawijał cukierka, a następnie wrzuć ją do środka szklanki.Aromat pomarańczy spryska powierzchnię drinka dodając mu unikalnego charakteru i podkreśli smak Negroni.
Skorzystałeś z tego przepisu na klasyczny Negroni drink?
Gotowe! Będzie nam bardzo miło jesli postanowisz zostawić swój komentarz poniżej. Drink wyszedł idealnie? Smakuje wybornie i wygląda jak milion dolarów? Koniecznie dodaj zdjęcie na Instagramie, otaguj nas @negroni.pl, a pod zdjęciem dodaj hashtag #negroni