Negroni to drink, o którym mówią, że po trzech szklankach zakochasz się w nim na zabój
Czas przygotowania3 minutyminuty
Czas całkowity3 minutyminuty
Kiedy serwować?: Aperitif
Pochodzenie: Włochy
Tag: Klasyczne drinki
Dawać: 1osoba
Kalorie: 180kcal
Autor: Ewelina
Koszt: PLN10
Co potrzebujesz?
Szklanica barmańska
Strainer
Długa łyżka
Materiały
⅓Campari
⅓Gin London Dry
⅓Wermuth Rosso
1Duża bryła lodu
1Skórka pomarańczy
Instrukcja - Krok po Kroku
Zacznij od schłodzenia szklanki, w której będziesz serwował Negroni. W tym celu wypełnij szklaneczkę lodem, zalej zimną wodą i odstaw na chwilę na bok.
Do osobnego, większego szklanego naczynia wrzuć kilka kostek lodu i wlej każdy ze składowych alkoholi.
Mieszaj przynajmniej 30 sekund z pomocą długiej łyżki lub mieszadła.
Międzyczasie opróżnij szklankę z lodu i wody - ich rolą jest wyłącznie schłodzenie naczynia.
Do schłodzonej szklanki włóż świeży lód - najlepiej do Negroni sprawdza się duża bryła lub kula lodu, ale jeśli takiej nie masz to kilka kostek lodu załatwi sprawę.
Używając strainera (barmańskiego sita) przelej zawartość naczynia do schłodzonej przez szklanki z lodem.
Skórkę pomarańczy wielkości kciuka skręć jej zewnętrzną, pomarańczową stroną nad gotowym Negroni - tak jakbyś zawijał cukierka, a następnie wrzuć ją do środka szklanki.Aromat pomarańczy spryska powierzchnię drinka dodając mu unikalnego charakteru i podkreśli smak Negroni.