Wermut czy vermouth do Negroni

To jeden z trzech podstawowych składników Negroni, obok ginu i bittera. O co chodzi z tym wermutem, a może z vermouthem? Czy to ziołowe wino można czymś zastąpić?

Zioła w ginie, zioła w bitterze, na dodatek jeszcze w wermucie. To herbatka na sen czy drink?! Fakt – w Negroni nie brakuje ziołowych akcentów, ale w gruncie rzeczy w tym tkwi cały urok tego koktajlu. Trzeba jednak pamiętać, że cierpkość jałowca czy piołunu przełamana jest między innymi wermutem.

Wermuty już na dobre zagościły w barmańskim światku i trudno sobie wyobrazić, żeby moda na ich picie kiedykolwiek minęła. Są one podstawowym składnikiem takich klasyków jak Martini, Americano, Manhattan czy rzecz jasna Negroni.

W zależności od drinka używamy do niego wermutu białego lub czerwonego oraz wytrawnego lub słodkiego. Podział jest dokładnie taki sam, jak w przypadku normalnych win. I nie jest to przypadek, ponieważ wermut to ani nie likier, ani nie winiak, a po prostu wino, tylko że ciut inne.

Vermouth po niemiecku

Vermouth to nie jest żadna nowość ostatnich kilkudziesięciu lat, to nie wynik laboratoryjnych badań nad poprawą smaku. Już starożytni pijali wino przyprawione ziołami. Co prawda nie robili tego wówczas jako aperitif, ale jako… lekarstwo. Tak, dokładnie – ziołowe wina sprawdzały się wyśmienicie jako remedium na różne problemy żołądkowe.

Sława wina ziołowego dotarła także do Niemiec, nie do końca wiadomo z którego kierunku – czy od strony polskiej, czy włoskiej albo francuskiej. Faktem jest, że nasi zachodni sąsiedzi polubili to wino, które swój specyficznych zapach i bardzo przyjemny smak zawdzięcza w dużej mierze piołunowi. Po niemiecku – wermut.

vermouth do negroni

Słodkie oblicze Negroni

Wracamy jednak do czasów współczesnych, bo wermuty mają teraz swoje pięć minut. Pokochali je barmani, miksując przy ich użyciu niesamowite koktajle. Ale wermuty pije się także “na czysto”. Biały wytrawny wermut z kostką lodu to świetny pomysł na aperitif. I choć Negroni to aperitif doskonały, to akurat do niego wybieramy zupełnie inny wermut.

Musimy bowiem czymś przełamać gorycz i cierpkość ginu. W tym celu właśnie do Negroni należy dodać wermut słodki jak najdojrzalsze winogrona i czerwony jak słońce zachodzące nad Morzem Tyreńskim.

Vermouth Rosso to domena Włochów. Trunek jest wytwarzany z tych samych szczepów co normalne wina, z tym że wermuty są dodatkowo wzmacniane alkoholem (spirytusem gronowym), przez co mają więcej procentów (między 14.5% a 22%). Dopiero później dokładana jest do trunku mieszanka ziół, przy czym obowiązkowym elementem jest piołun, a oprócz niego zwykle dodaje się m.in. anyż, kolendrę, majeranek czy skórkę pomarańczy.

Swój słodki smak czerwony wermut zawdzięcza nie tyle winogronom, co karmelowi. Jest on dodawany na ostatnim etapie produkcji wina, tuż przed starzeniem w beczce.

Jaki wermut wybrać do Negroni? Oczywiście nie chcę podpowiadać żadnego konkretnego producenta, choć rzecz jasna mam swoich ulubieńców. Podpowiem tylko jedno – szukajcie butelek z napisem “vermouth”. Wtedy macie pewność, że kupiliście najprawdziwsze ziołowe wino wzmacniane. Niestety, na rynku jest wiele produktów wermutopododnych, które tylko udają to cudowne wino, a na swoich butelkach piszą wówczas np. aperitif czy aperitivo. Dlatego oglądajcie etykiety i kupujcie z głową.

Jedno jest pewne. Nie ma Negroni bez wermutu, a im lepszej jakości wino ziołowe tym pyszniejszy efekt finalny.

Scroll to Top